Υπερμετρωπία

Τι είναι η υπερμετρωπία

image001Η υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία η εστίαση του αντικειμένου δεν γίνεται επάνω στον αμφιβληστροειδή. Αυτό οφείλεται είτε σε ελάττωση του προσθοπίσθιου άξονα του οφθαλμού (αξονική υπερμετρωπία) είτε σε μειωμένη καμπυλότητα του κερατοειδούς (διαθλαστική υπερμετρωπία).

Ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα πιο καθαρά, όταν βρίσκονται σε κάποια απόσταση, ενώ κουράζεται εύκολα ή βλέπει θαμπά τα κοντινά. Όσον αφορά την μακρινή του όραση, ανάλογα με τον βαθμό της υπερμετρωπίας του και την ηλικία του είναι δυνατόν να βλέπει καθαρά, όταν η προσαρμογή του αρκεί για την αντιρρόπηση της υπερμετρωπίας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία και οι βαθμοί της υπερμετρωπίας (όπου η προσαρμογή δεν επαρκεί), η μακρινή όραση γίνεται όλο και πιο θαμπή.

Πότε εμφανίζεται

Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως εκ γενετής και στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία παρουσιάζει μείωση λόγω της δυνατότητας για αυξημένη προσαρμογή που έχει ο φακός των νεώτερων ατόμων. Εμφανίζεται πάλι μετά την ηλικία των 30-35 ετών, όπου η δυνατότητα προσαρμογής μειώνεται.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η υπερμετρωπία αντιμετωπίζεται με γυαλιά, φακούς επαφής και διαθλαστικές επεμβάσεις. Από τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους της διαθλαστικής χειρουργικής για την υπερμετρωπία καμιά δεν είναι τόσο αξιόπιστη και αποτελεσματική όσο οι μέθοδοι για την μυωπία.

Υπερμετρωπία – Αμβλυωπία

Στην παιδική ηλικία των 3-5 ετών η υπερμετρωπία στο ένα μάτι αν δεν γίνει αντιληπτή έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), δηλαδή σε μειωμένη όραση του οφθαλμού,  η οποία μετά την ηλικία των 10 ετών δεν μπορεί να διορθωθεί ούτε με γυαλιά ούτε με φακούς επαφής ή διαθλαστικές επεμβάσεις.

Αυτό καθιστά επιτακτική την οφθαλμολογική εξέταση στην παιδική ηλικία, ακόμα και όταν το παιδί δεν παραπονιέται για κάτι ή οι γονείς δεν έχουν παρατηρήσει κάτι.

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert