10 λόγοι που κάνουν απαραίτητη οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά

 

Οι εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά ξεκίνησαν. Πόσο έτοιμα είναι τα παιδιά να ενταχθούν στη μαθησιακή διαδικασία; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί;
 ofthaal
Το οφθαλμολογικό ιατρείο του οφθαλμίατρου Τσαμπίκου Πετρωνιάτη (Διδάκτωρ του παν/μίου Μινστερ Γερμανίας και εξειδικευτής στην παιδοοφθαλμολογία) στηρίζει τον ενημερωτικό αγώνα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού (Ε.Ε.Π.Ο.Σ.) για την αξία της προληπτικής  οφθαλμολογικής εξέτασης στα παιδιά.diafi

10 λόγοι που κάνουν απαραίτητη την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά:
1.Επειδή η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή σχολική και κοινωνική του ζωή.

2.Επειδή σήμερα τα παιδιά ζουν μια οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε έντονες οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές).

3.Επειδή οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5 – 7 παιδάκια στα 100 έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πάσχει από μυωπία.

4.Επειδή  ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί δυνατή όραση, ικανή να αντεπεξέλθει στις οπτικές προκλήσεις της εποχής. Κι αυτή χτίζεται από την παιδική ηλικία.

5.Επειδή  η όραση κατά τη γέννηση είναι ατελής, σταδιακά ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 ετών και πρέπει να παρακολουθείται η φυσιολογική της εξέλιξη.

diaf

6.Επειδή οι οφθαλμικές παθήσεις στα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην όραση.

7.Επειδή το 80% των παθήσεων που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη της όρασης, θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.

8.Επειδή υπάρχουν παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται τυχαία με την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.

9.Επειδή τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σαν ενήλικες στη προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

10.Οι συχνότερες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη της όρασης, αλλά μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση, είναι: ο στραβισμός, η αμβλυωπία και οι αδιόρθωτες διαθλαστικές ανωμαλίες.

wefw

Η λύση είναι μία: ΠΡΟΛΗΨΗ!!!

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού (Ε.Ε.Π.Ο.Σ.) συντονισμένη με τις οδηγίες της διεθνούς οφθαλμολογικής κοινότητας συστήνει:
– Προληπτικό έλεγχο των ματιών κάθε νεογέννητου

– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής

– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 3 – 4 ετών

– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 5 – 6 ετών

– Στα σχολικά χρόνια κάθε 2 χρόνια
Για το ΔΣ της Ε.Ε.Π.Ο.Σ.

Δρ Ν. Κοζέης

Πρόεδρος

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες
Δρ. Τσαμπίκος Πετρωνιάτης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μίνστερ Γερμανίας

Διεύθυνση: 1. Κων/νου Υδραίου 75, Ρόδος, 85133

         2. Πλατεία Αγ. Αντωνίου, Αρχάγγελος, 85102

Τηλέφωνο: 22410 34455, 6972839979

Εmail: dr@petroniatis.gr

Web: www.petroniatis.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *