Θέλετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη μυωπία; Αφήστε τα να παίζουν στο φως της ημέρας!

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗΣ στις 20/01/2016 απο τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο Δρ. Τσαμπίκο Πετρωνιάτη.

12540977_10153421143853041_1572951387670441904_n

 

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα το μέγεθος του οφθαλμού να είναι μεγάλο. Ο μύωπας δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ δεν έχει πρόβλημα με αντικείμενα που βρίσκονται κοντά.
Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους στην Ευρώπη έχει σήμερα μυωπία, αναλογία που τείνει να αυξάνεται. Σε κάποια μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής και κυρίως στη Νότια Ασία η μυωπία παίρνει διαστάσεις «επιδημίας». Στην Ασία υπάρχουν ολόκληρες τάξεις γεμάτες παιδιά που φορούν γυαλιά. Οι οφθαλμίατροι περιμένουν και στην Ευρώπη έξαρση των παιδιών με μυωπία.
Και όμως η μυωπία σε παιδιά φαίνεται ότι μπορεί εν μέρει να προληφθεί εύκολα. Περισσότερες από μία επιστημονικές έρευνες τον τελευταίο καιρό δείχνουν ότι, όσο πιο συχνά και για όσο πιο μεγάλο διάστημα τα παιδιά παίζουν έξω στο φως της ημέρας, τόσο πιο σπάνια αναπτύσσουν μυωπία. Το φως της ημέρας απελευθερώνει στον αμφιβληστροειδή μια οργανική ουσία, την ντοπαμίνη, που έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει την κατά μήκος αύξηση του μεγέθους του οφθαλμού, δηλαδή την ανάπτυξη μυωπίας.
Οι αιτίες για τις οποίες ορισμένοι άνθρωποι αποκτούν μυωπία αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια θέμα ερευνών. Η κληρονομικότητα έχει πλέον σήμερα αποδειχτεί, ακόμα και σε έρευνες δίδυμων παιδιών, αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη αιτία. Πολλές νέες έρευνες έδειξαν ότι η μυωπία σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο. Μεγαλύτερη μόρφωση σημαίνει και περισσότερο διάβασμα και περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους. Παρόλο που οι περισσότερες έρευνες έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ μυωπίας και κοντινής όρασης, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πώς συνδέεται η εκδήλωση της μυωπίας με το διάβασμα.
Έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μυωπίας φαίνεται ότι παίζει ο φωτισμός. Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι η παραμονή των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια της ημέρας προλαμβάνει την εμφάνιση μυωπίας, λόγω των συνθηκών του φωτισμού. Η εξήγηση είναι απλή. Σε κλειστούς χώρους ο φωτισμός προσεγγίζει τα 500 Lux, ενώ σε ηλιόλουστες μέρες ο φωτισμός υπό σκιά φτάνει τα 10.000 Lux. Υπολογίζεται ότι η έκθεση των παιδιών για 2 ώρες σε 10.000 Lux ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας. Μια έρευνα που έγινε στο Ταιβάν έδειξε ότι τα παιδιά στο σχολείο εμφάνιζαν πιο σπάνια μυωπία, όταν περνούσαν τα διαλείμματα έξω στο φυσικό φως.
Εκτός από τις παραπάνω αιτίες, βασικές αιτίες στην ανάπτυξη της μυωπίας αποτελούν και η διαφοροποίηση στη χρήση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, οι αλλαγές στις συνθήκες παιχνιδιού και η όλο και αυξανόμενη χρήση κινητών τηλεφώνων, smartphones, tablets, ipads κτλ. Η χρήση αυτή γίνεται συνήθως σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους και χρησιμοποιείται η κοντινή όραση δύο παράγοντες που –όπως και προαναφέρθηκε– ευνοούν την ανάπτυξη της μυωπίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Αμερική φαίνεται ότι το 10% των παιδιών ηλικίας 3 ετών και το 50% των οχτάχρονων παιδιών βρίσκονται συνεχώς στο ίντερνετ (online).
Με βάση τα παραπάνω, αν θέλουμε να περιορίσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης μυωπίας σε παιδιά, θα μπορούσαμε να τα προτρέψουμε να περνούν περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς φωτεινούς χώρους και λιγότερες ώρες μπροστά σε smartphones, tablets, ipads κτλ. Και ας μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι εκτός σπιτιού ευνοεί την καλή διάθεση και προστατεύει το παιδί από την παχυσαρκία. Μια εύκολη πρόληψη που δεν απαιτεί χρήματα.

Δρ. Τσαμπίκος Εμ. Πετρωνιάτης
Χειρούργος Οφθαλμίατρος
www. petroniatis.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *