Πρεσβυωπία

Τι είναι η πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία δεν είναι διαθλαστική ανωμαλία αλλά μια διαταραχή της προσαρμογής του οφθαλμού, η οποία οφείλεται σε απώλεια της ελαστικότητας του ακτινωτού μυός και σε μείωση της ευκαμψίας του φακού του οφθαλμού. Το εύρος της προσαρμογής ελαττώνεται από τις 14 διοπτρίες που είναι στην ηλικία των 10 ετών, σε 2 διοπτρίες που είναι στην ηλικία των 50 ετών.

Πότε εμφανίζεται η πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα αν πάσχουν από υπερμετρωπία , μυωπία ή αστιγματισμό. Η κοντινή όραση προοδευτικά ελαττώνεται. Η δυσκολία είναι μεγαλύτερη στο διάβασμα κυρίως όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός.

Στα άτομα που δεν έχουν κάποια άλλη διαθλαστική ανωμαλία, η πρεσβυωπία αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών και αυξάνει μέχρι τα 60. Στα άτομα που έχουν υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία εμφανίζεται νωρίτερα. Οι μύωπες μετά τα 40 έτη ανάλογα με τους βαθμούς της μυωπίας τους ή βγάζουν τα μυωπικά τους γυαλιά για να μπορέσουν να εστιάσουν κοντά ή χρειάζονται γυαλιά με μικρότερο βαθμό μυωπίας για την κοντινή όραση.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία

Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας είναι τα γυαλιά. Όσον αφορά τη διαθλαστική χειρουργική, δεν υπάρχει ακόμα τεχνική με καλά αποτελέσματα.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *